Klimatkrisen är en systemkris

Alltför mycket kasseras i konsumtionssamhället

Ur Kristianstadsbladet 20180116

 Tydliga tecken talar för att vi måste ställa om vårt sätt att leva, skrev Fredrik Winberg, socialdemokrat under debatt i december.

Uruguays förre president José Mujica beskriver problemet så här: ”Vi har skapat konsumtionssamhället där berg av varor kasseras. Annars kollapsar systemet, som behöver ständig tillväxt.”

Vi har till exempel nyligen uppmärksammats på hur klädföretag eldar upp ton av nyproducerade kläder. Redan under senare delen av 1800-talet i England, uppmärksammades problemet med alla varor som slängdes och att man inte visste vad man skulle göra med nytillkomna varor.

Matproduktion, där 40-50 procent kasseras i produktions- och distributionsled, medan 14-15 procent i konsumtionsled. Och en köttproduktion där 1/3 av djuret kasseras i stället för att förädlas till exempel. Eller det korkade att sortera matavfall för tänkt biogasproduktion till ingen nytta. För anläggningen i Skåne som ska omvandla matavfall till biogas, står still på grund av billigare import. Ny teknik är lösningen på miljöproblermet säger man.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige påpekar 11/1, att vägbundna transporter minskat utsläppen trots ökade volymer. Nå, gott så. Samtidigt sägs från politiskt håll, det näringslivet vill, att alla ska ha en ny bil, före 2030, eldriven, självkörande. Att det krävs 25 års nyttjande av bilen för att motsvara miljöbelastningen för nyproduktion talar man tyst om.

Och 24 timmar om dygnet uppmanas vi att köpa ihjäl oss. Produktionen socialiseras långt bortom nationsgränserna? Varor, halvfabrikat, råvaror fraktas kors och tvärs för att förädlas där arbetskraften för dagen är billigast.

Då undrar en enkel gräsrot, hur Fredrik Winberg, socialdemokrat, tänkt, att lite pengar och en temadag i skolan ska lösa ett gigantiskt problem? Finns där ingen övergripande analys om problemets grundorsaker? Uppenbart är att det inte går att sitta på två stolar samtidigt. Om man inte inser att klimatkrisen är liktydigt med systemkris så finns ingen teknik i världen som kan vända ”skutan”.

Bo Samuelsson

medlem i Kommunistiska Partiet

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: