Arbeta sex timmar om dagen räcker gott

 Redan i slutet av 1800-talet reflekterade man i England över att varorna kastades på sophögen och att man inte visste vad man skulle göra med de varor som tillkom.

Artikeln publicerades 7 februari 2017.

Värdet av varor som förstördes uppskattades då till hundratal miljoner.

Den sortens svinn, vad gäller livsmedelsproduktionen i dag, innebär till exempel att 40 till 50 procent av alla grödor som skördas, så småningom slängs i produktions- och distributionsled. Eller ta mjölkproduktionen som på grund av EU:s jordbrukssubvention, 2015 hade överskott på 500 miljoner liter mjölk. Detta medan 14 procent av matsvinnet slängs i konsumtionsled. Samtidigt kan vi höra kommunpolitiker snåla med mat och mjölk till skolor och äldreboende.

Det blir obegripligt att förstå varför vi ska arbeta mer.

Den långt drivna automatisering medför att behovet av arbete aldrig varit mindre. Och paradoxalt så har det aldrig varit så många lönearbetare till förfogande i världen som nu och som skapar överflödet. Och inte utan konsekvenser.

Klimathot som drastiskt kommer att förändra livsvillkoren, fördelningskris, överproduktion och parallellt en stor del av jordens befolkning som inte kan försörja sig. Ytterst löser man jakten på monopol över råvaror och marknader med krig. Och som sammantaget skapar stora folkvandringar.

Resultat: Åtta personer äger i dag lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning äger. I Sverige äger 1 procent 40 procent av landets tillgångar.

José Mujica, Uruguays före detta president uttrycker problemet så här: Vi har uppfunnit konsumtionssamhället där vi producerar berg av varor vi måste kasta. För systemet kräver ständig tillväxt, annars kollapsar systemet. Och när vi köper alla dessa varor så betalar vi inte med pengar. Vi betalar med vår egen tid för att tjäna ihop till varorna. Vi slösar bort vårt liv.

Och det enda fördelningsinstrument som används är lönearbetet. Sammanfattar vi, då känns kravet på 6-timmars arbetsdag, här i Sverige, minst sagt futtigt. Men nödvändigt!

Bo Samuelsson

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: