Dags att avveckla förpackningshysterin

SORTERINGSHYSTERI DEBATT 18 november 2016
 En långt driven automatisering, frikopplad från välfärden, har medfört att behovet av arbete aldrig varit mindre, skriver Roland Paulsen, sociolog och samhällsdebattör.

Och det trots att det produceras långt över lönsamhetsgränsen. Såsom produktion av lågkvalitativa varor, onödiga förpackningar, engångsartiklar och krigsmaskiner. Produktion som även innebär onödiga transporter kors och tvärs runt jordklotet och knappast kan kallas nyttig.

Dessutom så får vi, betala denna onyttiga verksamhet. Inte bara det, sådan produktion kräver massor med energi, miljön belastas och det tillför inte människors välbefinnande ett smack. Snarare tvärtom, allt helt i onödan.

Denna ordning genererar enorma vinster för krigsprofitörer och andra monopolkapitalister. Bara det faktum att vi nu måste köa bil till stora dagligvarutempel för att inhandla våra nödvändiga livsmedel som gömts i förpackningar till förbannelse och väl hemma packa upp, sortera förpackningar i minst åtta olika fack. Ingen ifrågasätter vinsten med denna sortering. Vad är energi/miljövinsten med detta överdrivna återvinningssystem?

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att begripa vad som ligger bakom. Mer rationellt och miljömässigt vore att omvandla det mesta till fjärrvärme. Eller ännu hellre, avveckla förpackningshysterin. Men det finns ingen politisk ryggrad för denna självklara slutsats. Då skulle det krävas systemskifte för att avveckla all den produktion som sker långt över samhällets lönsamhetsgräns! Så, vem tjänar på denna ordning?

Ägarna av bland annat förpackningsindustrin, återvinningsindustrin, den monopoliserade livsmedelsindustrin och handeln, naturligtvis. Samma intressen år det som exploaterar den endimensionella teorin att det skapar arbete. Som motiv hävdas då att arbete är lika med hälsa. Vilket dock är en myt. Forskning visar på det motsatta.

Skulle vi i stället lägga vår arbetsinsats på det vi verkligen behöver för det goda livet för alla, då skulle det kanske räcka med en arbetsinsats på två dagar i veckan. Men i stället väljer vi att bara lyda!

Bo Samuelsson

medlem i Kommunistiska Partiet

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: