1 maj

Ulf Johansson Första majtal 2016

Som Elin sa i sitt tal är 1 maj en dag för uppror, en dag att samlas för demokrati och kampen för mänskligare arbetsdagar. Jag ser upp till människor som gör uppror, dom är mina hjältar. Borta på Centralsjukhuset, CSK, strider sjuksköterskorna på intensiven för den 32 timmarsvecka dom hade tidigare. Efter 6 års förhandlingar har dom tagit till strejkvapnet indirekt genom att gemensamt säga upp sig. Och hellre än att ge sjuksköterskorna tid för återhämtning, verkar det som att regionrådet och socialdemokraten Henrik Fritzon ödelägger en viktig arbetsplats.

Filmen Enfaldige mördaren: Torparen Jönsson skrapat ihop till arrendet och lämnar över hundralapparna till greven. ”det är principen, Jönsson”

Redan saknas vårdplatser på CSK.

Notis om 90årig farbror, som nekades vårdplats, ramlade över sin fru vid hemkomsten så olyckligt att frun avled av höftfraktur några dagar senare.

Akutpersonalen motsatte sig hemfärd. Men det fanns inga vådr Vem är skyldig? Men vem har beslutat att inte öppna upp fler vårdplatser? Svaret är samme Fritzon.

En annan Fritzon är socialdemokratiskt kommunalråd. Hon har beslutat att dra in på pengar till omsorgen, 23 tjänster ska bort, maten för de gamla ska bli dyrare. Själv har hon och maken runt 170 000 per månad. Skämmas?

Detta i ett socialdemokratiskt styrt Sverige, där skattesmitare undgår straff. ”Här kan det uppstå en känsla av att Skatteverket inte behandlar alla lika” säger finansministern i Aftonbladet.

 

I ett socialdemokratiskt Sverige där bara de 4 storbankerna delar ut 70 miljarder till sina redan rika ägare.

I ett socialdemokratiskt Sverige där en familj, Wallenberg, bestämmer över 40 % av alla industriarbetsplatser och vad vinsten från vårt slit ska användas till.

Vad de nån som sa diktatur?

 

För vad ska man kalla det som händer på andra sidan Skåne, i Bjuv. Där har några rika köpt upp Findus för att lägga ner fabriken, en konkurrent. Statsministern håller tal, vi ska minsann säga till kapitalisterna att komma till Stockholm och förklara sig, hotar han med. Visst ser man hur ägarna darrar?  Och de engelska kapitalägarna kom till Stockholm och sa att nedläggningen orsakas av överkapacitet. Jahaja, sa Löfven.   LO-ordförande höll tal, min fackförbundsordförande i Livs höll tal, kommunalrådet höll tal. Ord strömmar ur de socialdemokratiska munnarna, men ingen verkstad.

Om Findusarbetarna vill slå vakt om sin försörjning, krävs det nog att man lär av sjuksköterskorna på CSK. Sluta lita på socialdemokratiska politiker och fackpampar. Bilda en egen fackförening. Stoppa produktionen, förhindra flytt av maskiner och kräv att regeringen tar över Findus utan ersättning till kapitalisterna. Så kan den svenska livsmedelsproduktionen fortsätta.

De stora kapitalägarna spelar tärning med våra arbetsplatser och hotar Sveriges framtid.  Med hjälp av en undfallande regering. Samma flathet visar regeringen mot storföretagens kampanj att ansluta Sverige till NATO och världspolisen USA. Sveriges 200-åriga fred hotas av värdlandsavtalet. 26 maj ska riksdagen rösta, här finns namnlistor vi kan skriva på för en fortsatt svensk neutralitet och nej till amerikanska kärnvapenbaser i Sverige.

Vi kommunister vill istället ha ett svenskt värnpliktsförsvar med uppdrag att försvara Sveriges självständighet. Inte kriga i Afghanistan, Libyen m fl länder som hjälpgumma till USA och tvinga ännu fler människor att fly sina hem.

Som jag ser det kommer hotet mot Sverige även från oss själva, från vår tro på att man kompromissa med de rika. Men i dagens värld finns det inte längre några svenska storföretag att kompromissa med. Ta Ericson exempelvis. De hade mer än 1000 anställda här i stan.  Idag har Ericson fler anställda ingenjörer i Indien än i Sverige. Om storföretagen och dess ägare har något hemland så är det väl Cayman Island, Jungfruöarna, Panama och andra skatteparadis?

Jag tror att vi måste lära av storföretagen. Socialdemokraterna står kvar i 1900talets folkhemskompromiss. ”Tillsammans för Sverige” är deras slogan idag. Tillsammans med skattesmitare och förskingrare? Dom rika har sagt uppkontraktet om folkhemmet.

Låt oss se med nya ögon på Sverige.  Officiellt är vårt land demokratiskt. Men på våra arbetsplatser råder diktatur.

Företagen måste demokratiseras. Vi som arbetar ska ta makten över våra arbetsplatser. Välja våra chefer. Ge börsdirektörer, politiker och odugliga chefer ett jobb på golvet, så dom kommer ur sin bubbla.

När ett fåtals girighet inte får bestämma längre, då kan vi Införa kortare arbetsdag för sjuksköterskor och alla andra. Slippa sömnlösa nätter för den som inte vet om den ska få något jobb nästa dag. Slippa sömnlösa nätter för oss med värk efter en 8timmars arbetsdag.

När ett fåtals girighet inte får bestämma längre, då kan vi dela på jobben. Höja pensionerna till en människovärdig nivå.

När ett fåtals girighet inte får bestämma längre, då kan vi återinföra vuxenutbildning. Anställa fler i omsorg och skolor.  Bygga bostäder.

Allt finns i våra egna händer. Sågverk, cementfabriker, gipsfabriker, golvfabriker, badrumsfabriker, husfabriker och såväl kunnig arbetskraft, som dom som vill lära sig ett yrke.

Och pengar från pensionsfonder till byggande. Pengar som idag lånas ut till bland annat Findus slaktare.

För att förverkliga detta behövs du.  Kom med oss så vi tillsammans kan jobba för ett gott liv.  På sätt tar vi ansvar för Sverige och våra medmänniskor. På så sätt finns det jobb även till våra olycksbröder och systrar från Syrien.  På sätt tar vi ansvar även för våra egna liv. Det ska va gött att leva.

 

IMG_0317

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: