Nationalism föder krig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulf Johansson

Förra veckan var jag i Berlin. För 25 år sen delade en mur människorna från varandra, älskande, föräldrar och barn. Muren var tre meter hög.

I dagens Palestina finns en nio meter hög mur som delar människorna från varandra, älskande, föräldrar och barn. Innanför murarna finns beslagtagen mark och hus, odlingar och vatten, swimmingpooler och motorvägar.

Utanför murarna finns stora flyktingläger. Flyktingläger som i 25 dagar nu har tagit emot andra gåvor än skolböcker och mat. Bomber.

Härom dagen fördömde FNs generalsekreterare Israels granatbeskjutning av en FN-skola. 19 människor som du och jag dödades. Deras brott: flyktingar. Även USA fördömde Israels attack. Samtidigt beslöt USA att skicka mer ammunition till Israel, bland annat granater. För Obama och bakom honom USA:s stora oljebolag, spelar Israel en viktig roll. Det är Israel som med USA:s vapen vaktar Mellanösterns oljekällor.

Det är lätt att fördöma Israels brott mot mänskligheten. Men Hamas raketer då? Är inte det ett brott mot mänskligheten? Hittills har tre civila israeler dödats, det är tre för mycket. Men Gaza är ett ockuperat land. När Norge och Danmark var ockuperade av nazisterna under Andra världskriget använde motståndsrörelsen sprängningar av tåg och broar, oskyldiga dödades.

Kommunistiska Partiet anser, liksom FN, att ett ockuperat land har rätt att göra väpnat motstånd för att driva ut inkräktarna. Även Palestina har denna rätt.

Vad kan vi göra här? Skapa en fredsrörelse där vi tvingar den svenska regeringen att bojkotta Israel. Var och en av oss kan också se till att inte ge Israel mer pengar till nya granater. Varje israelisk apelsin eller avokado kan bytas mot granater. Bojkotta Israel.

Men för en riktig fred behövs en ny stat. En ny stat som inte är judisk, inte muslimsk, inte kristen. En ny stat som inte är de rikas stat. Ett socialistiskt Palestina där alla medborgare, även de som fördrivits till andra länder, får lika plats och möjligheter. Där alla religioner är var och ens ensak. Där inga nationalistiska idéer, typ Sverigedemokraternas, om att vissa människor är mer värda än andra, blir lag.

Ulf Johansson Kommunistiska Partiet

se även : http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article2213446/Nationalism-foder-krig.html

 

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: