Vård – endast för de med feta plånböcker?

Replik på ledare i Kristianstadsbladet 18 mars
När bankerna behövde stöd för några år sedan var det inget snack. Klart bankägarna ska ha samhällsstöd, tyckte även Kristianstadsbladet. Men när sjukvården fattas pengar, då skriver Mattias Karlsson att ”de gemensamma resurserna är begränsade”. När människor hinner dö i kön på akuten, skriver ledaren 18 mars, att ”en skattehöjning skulle drabba den skånska befolkningen hårt.” För att lösa vårdkrisen behövs istället ”effektiviseringar i sjukvården”.

Men herregud, det är ju precis därför vi har en vårdkris. Genom politikernas ”effektiviseringar” har vårdplatser och personal försvunnit. Gamla människor skickas hem i förtid, med onödigt lidande som följd. Kan i onödan utsläckta liv också ”drabba den skånska befolkningen hårt”.

I tysthet har regionledningarna från 2005 (S+V+MP) tvingat klinikerna att leka affär för att vården ska ”effektiviseras”. Vad händer när från ett år till ett annat cancerfallen på en avdelning blir dubbelt så många? Men ändå har avdelningen samma budget. Vad ska de göra då? Dra lott vilka som ska få den verkningsfulla medicinen?

Kristanstadsbladet ojar sig över att ju bättre vården är, desto fler tar del av den. Hur menar ni, är det istället bara en viss grupp i samhället som ska ta del av den allt bättre sjukvården? Gruppen med feta plånböcker, eller?

Vi kommunister vill istället freda patienterna från att vara handelsvaror. Sverige har 75 procent större resurser i dag än 1976. Vi har råd med en allmän sjukvård med patientens behov i centrum. Inte vad som lönar sig bäst för något riskkapitalbolag.
Kristianstadsbladets ledare svarar:

Att jämställa bankverksamhet med sjukvård är synnerligen märkligt. Men det kanske är talande för Ulf Johanssons syn på samhället, att människor är lika utbytbara som pengar.

Hälso- och sjukvård finansieras till största delen av det allmänna. Så ska det vara för kunna fördela resurserna till de som har störst behov. Det innebär omvänt att man i alla lägen måste använda pengarna på bästa sätt. Att ständigt lägga in mer och mer resurser behöver inte nödvändigtvis leda till en bättre verksamhet.

Ulf Johansson svarar: Förlåt, förlåt. Självklart kan man inte jämställa sjuka och bankägare. Eller?

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: