Hur ska vi stoppa jobbslakten?

(Kursiverad fetstil togs bort av Kristianstadsbladet.)
I min insändare 29 okt efterlyste jag nya recept mot den stigande arbetslösheten. I Kristianstadsbladets svar finns några påstående som jag nog måste bemöta.
1. ”Varselvågen beror på den internationella lågkonjunkturen.” I tidigare lågkonjunkturer har staten tagit storföretagens bristande ansvar. Yrkesutbildningar med 80% av tidigare lön. Tidigarelagda byggen av ex. skolor och äldreboende. Beredskapsarbete med underhåll av natur och miljö med 80 % av tidigare lön, statliga satsningar till drabbade orter. Menar Kristianstadsbladet att Sverige idag står maktlöst mot arbetslösheten?
2. ”Johansson vill stänga gränserna.” Menar Kristianstadsbladet att svenska grisbönder också ska börja med knorrklippnng för att hänga med i konkurrensen, eller? Om inte Sverige längre kan bestämma över hur våra livsmedel ska produceras, ser vi av Norges exempel att ett utträde ur EU nog är receptet. Många av Kristianstadsbladets prenumeranter är precis som mig livsmedelsarbetare, blir vi arbetslösa och inte har råd med prenumeration, blir kanske också Jonas Duveborn uppsagd av ekonomiska skäl, så hur vill Kristianstadsbladet att svensk livsmedelsindustri ska överleva?
3. ”Johansson vill prisreglera.” Ja, Sveriges jordbruk kan inte konkurrera med kontinentens jordbruk. Orsakerna är klimatet, lite vettigare djurhållningsregler och att vi är ett glesbefolkat land. Sverige betalar 31 miljarder till EU och får tillbaka 15 miljarder, framförallt jordbruksstöd. Är det inte bättre att Sverige själv bestämmer villkoren för hur de 15 miljarderna, jordbruksstödet, ska betalas ut och samtidigt sparar de andra miljarderna genom att vi går ur EU?
4. ”Johansson vill socialisera näringslivet. Det fungerade inte i Sovjetunionen.” Jag ser ingen annan väg framåt för Sveriges folk än att införa ekonomisk demokrati i Sverige, ett socialt, gemensamt bestämmande över näringslivet. Skulle svenska folket rösta för att slakteriindustrin skulle köra grisar från Kristianstad till Sokolow i Polen, skiva till bacon där och sen transportera köttet tillbaka till Kristianstad och Maxi m fl? Prata om energislösande. Det ekonomiska fåtalsväldet, de 1% rika aktieägarna, bestämmer idag över oss andra och våra levnadsvillkor. De tar ifrån oss våra jobb, vår ekonomiska försörjning, enbart för att öka sin egen vinst. Det vill jag sätta stopp för. Mitt parti bildades 1970 i motsättning till Sovjetunionen och dess eftersägare i Vänsterpartiet. Tanken på att skapa ett jämlikt och demokratiskt samhälle kan väl inte dödförklaras för att några av nybörjarna har misslyckats? Eller menar Kristianstadsbladet att vi lever i den bästa av världar?
Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet, Kristianstad
Kristianstadsbladet svarar, se
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1750905/Hur-ska-vi-stoppa-jobbslakten.html

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: