Stoppa jobbslakten

En varselvåg drar fram över Sverige.  Nolato, Kronfågel och nu Scan och Starka.  I Kristianstad finns ett ledigt industrijobb, på ett bemanningsföretag. Och det finns minst 4339 arbetslösa i kommunen. Hur blev det så här? 81 personer är dömda att mista sin ekonomiska trygghet på Scan. Orsak?  Börsföretaget vill öka sin vinst med 10 miljoner euro. De redan rika ägarna vill snika till sig ännu mer pengar, precis som Nolatos, Nymöllas och Kronfågels ägare. Ska vi bara godta att så är samhället? 1% ska bestämma över oss andra 99%.

På Scan har ex bemanningen på en linje dragits ned från 18 till 10 personer, som ska producera lika mycket. Till vilken nytta? När jag började jobba i industrin 1972 hade precis arbetsveckan sänkts till 40 timmar. Det har gått 40 år. Fortfarande är min arbetsvecka 40 timmar. Trots att vi producerar flera gånger mer per person. Sänk veckoarbetstiden till 32 timmar för att tvinga företagen att anställa fler.  De arbetslösa måste ha bostad och mat, det är väl bättre att de har ett jobb att gå till och avlasta de som har ett jobb?  Kostnaden blir ju lika stor för samhället.

När arbetsgivarna och politikerna lyckades skrämma svenska folket att rösta ja till EU 1994, så började den svenska livsmedelsindustrins grav att grävas. Svenska djurhållningsregler och svenska kollektivavtal skulle konkurrera med danska svinburar och lågbetalda kontraktsarbetare. Scans dåvarande VD utlovade export av svenskt kött. Istället slår livsmedelsimport ut svenska grisbönder och svenska slakterijobb. Men har vi gått in, kan vi väl gå ur EU, nu när vi ser resultatet?

Kristianstadsbladets ledarskribenter beskriver 18-20 okt hur de menar att Sverige ska ta sig ur krisen. Fortsatta skattesänkningar för höginkomsttagare, ytterligare försämring av anställningsskyddet och färre regler mot bankernas och företagens girighet är deras recept. Men hallå, detta är ju precis vad de styrande gjort sedan 1989, med ökande arbetslöshet som följd. Är det inte dags att följa ett annat recept, innan patienten dör?

Ulf Johansson

Kommunistiska Partiet Kristianstad

se även ledarredaktionens kommentar: http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1732830/Stoppa-slakten-pa-svenska-jobb.html

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: