SD är borgerligt

Sverigedemokraternas Förslag till statsbudget för 2012 tar faktiskt upp frågan om sysselsättningen. Detta till skillnad från Henrik Gustafsson (SD) som (10/11) undertecknade svaret på mitt inlägg om Sverigedemokraternas arbetslöshetspolitik.

I SD-förslaget till statsbudget står att de styrande politikerna, oavsett om de tillhört höger- eller vänsterblocket, har över tid misslyckats med att bibehålla den procentuella sysselsättningsnivå som krävs för att upprätthålla välfärdssamhället och samtidigt hålla ned arbetslösheten till den nivå som krävs för att alla skall ges en rimlig chans att få ett arbete och en egen försörjning (s 26).

Det som gör Sverigedemokraterna till ett typiskt borgerligt parti är att de inte kräver någon lösning.

SD-budgetens enda eftergift för de arbetslösas behov av arbete och inkomster är att avsätta 0,5 miljarder till sysselsättningsskapande och kulturarvsbefrämjande åtgärder (s 18).

När det gäller Riksbankens arbetslöshetspolitik enligt Konjunkturinstitutet ligger den av Riksbanken skapade jämviktsarbetslösheten på 5 till 6 procent står det klart och tydligt i SD:s höstbudget att Sverigedemokraterna kommer i alla lägen ta strid … för Riksbankens oberoende och suveräna ställning.(s 23).

I stället för att Riksbanken åter ska vara en normal svensk myndighet som lyder under regeringen och som skall följa Sveriges grundlag (Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete …) hävdar SD att det gäller ”Massinvandring eller välfärd” (s 45).

Gustafsson skryter i sitt svar till undertecknad att med SD:s politik skulle besparingarna för skattebetalarna bli totalt 196 miljarder kronor. Det vill säga i fall man förutom indragningar som SD motiverar med nyinvandringen också antar att Sverige slutar betala sina avgifter till EU.

Att avskaffa Riksbankens jämviktsarbetslöshet så att sysselsättningen kunde nå den nivå som gällde för Sverige på 1980-talet, då cirka 80 procent av befolkningen 16-64 år i stället för som 2010 ungefär 74 procent hade arbete, skulle medföra en ökning av Sveriges BNP med omkring 12 procent.

BNP 2010 var 3 308 miljarder. BNP-ökningen vid full sysselsättning, vilken huvudsakligen skulle ha tillfallit hushåll som hade någon arbetslös medlem, skulle ha blivit i storleksordningen 397 miljarder.

Att jämföra med SD:s löfte om 0,5 miljarder kronor till sysselsättningsskapande och kulturarvsbefrämjande.

I stället för att som Sverigedemokraterna skylla på massinvandringen och bara eventuellt ge utrymme för ett något minskat skatteuttag, skulle full sysselsättning innebära en omfördelning inom nationalinkomsten från arbetsfria inkomster av kapital, räntor, profit, spekulationsvinster och så vidare tillbaka till dem som bara kan få inkomst av sitt eget arbete.

Full sysselsättning skulle vara arbetarpolitik. Och är därmed inget aktuellt för borgerliga partier som till exempel SD.

 

 

Publicerad i Kristianstadsbladet 12 november 2011

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: