Satsa på folkhemmet

Satsa på Folkhemmet.

 Mer än 4000 Kristianstadsbor är idag arbetslösa. Hur ska vi se till att samhället ger jobb till alla (en av FN:s mänskliga rättigheter)? Kristianstadsbladets ledarsida skriver 27/4 att politiker inte kan skapa jobb. När man bläddrar i Kristianstadsbyggens jubileumsbok ser man hur arbetare bodde, på den tid då det bara fanns privatägda hyreshus. Politiker beslöt att utrota slummen och på 10 år byggdes 1 miljon statligt finansierade bostäder. Betongfabriker (KC), parkettfabriker (Tarkett) badrumsinredning (Ifö) gav många jobb och även export. Staten byggde upp telenätet, efterfrågan på telefoner gjorde att Ericson blev världsledande och även sysselsatte 500 i Kristianstad. Alltifrån järnvägsnätets skapande på 1800-talet har politiker spelat en avgörande roll för att så gott som alla hade ett arbete. På 1990-talet blev det istället en ”sanning” att politiker inte kunde skapa jobb. Det var istället företagarna som skulle ges så goda villkor som möjligt för att de skulle investera och skapa nya jobb. Resultatet efter dessa 20 år är att var tionde vuxen är arbetslös. Är det inte dags att sluta tillbe storföretagen om nya jobb och istället satsa på den beprövade politik, som skapade jobb och bostäder, som byggde folkhemmet?

En av folkhemspolitikens skapelse var simhallarna. När jag började högstadiet 1967 var det i Bjärnums nybyggda skola med tillhörande simhall. Vilken lyx att på lunchrasten kasta sig i badet.  Lika lyxigt som det var när jag på 1980-talet gick till Österängs simhall efter jobbet. Sakta men säkert har folkhemsrivarna, dagens politiker, med ansvar bara för sin egen plånbok, stängt ner Österängsbadet för att spara 1,1 miljoner. Samtidigt har politiker gett sig själva och andra höginkomsttagare skattesänkningar, så att de kan bygga sin egen pool hemma.

Är då Sverige ett land i kris, ett land där vi inte har råd att behålla ett gemensamt bad för 3400 invånare? Ett land där de svenska bankerna i baltstaterna lånat ut 400 miljarder till bl a inköp av italienska sportbilar. Pengar som istället kunde stannat i Sverige och använts till vårt gemensamma bästa, skapat arbete inom omsorgen, inom byggande av vägar, järnvägar och ny miljöteknik och till och med ett badhus för de som inte har råd att ha en sommarstuga vid havet.

Dagens politiker vill inte ha makt, de vill överlämna till de med mest pengar att kunna förverkliga sina drömmar. Vill vi andra ha ett sådant samhälle? Min dröm är att vi ser vår egen kraft och börjar bygga folkhemmet igen, med plats för allas drömmar om ett gott liv.

Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet Kristianstad

Se även http://www.kristianstadsbladet.se/asikter/insandare/article863830/Satsa-paring-folkhemmet.html

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: