Wallenberg och Wanja – hand i hand.

Wallenberg och Wanja – hand i hand.

Vad gör LO när fler och fler varslas? När Volvo delar ut mer till aktieägarna än vad det skulle kostat att behålla samtliga anställda? Medan varslen står som spön i backen visar det sig att vår LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin, förutom bonusutdelningar till direktörer, varit fullt upptagen med andra viktiga saker.  Wanjas LO-kollega i AMF:s styrelse ska gå i pension vid 60 års ålder, LO:s avtalssekreterare Erland Olausson.  Sex månader innan han ska gå i pension säger han upp sig. Månadslön 52938 kronor. Han kräver att få tillbaka sitt gamla jobb som LO:s chefsjurist. Där jobbar en annan person, då fixar Wanja en specialtjänst åt Olausson med en lön på 85000 kronor per månad. På denna nya lön beräknas sedan pensionen. Ett pensionsklipp på 1,5 extra miljoner. Om Olausson blir 80 år får han 12 miljoner i pension från LO. In i det sista ska äcklet sko sig på oss LO-medlemmar. AMF-skandalen avslöjar hela LO-toppen som en del av ett roffande, ryggdunkande etablissemang. Just när vi svenska arbetare som mest behöver hålla ihop mot arbetsgivarna smutsar dom ner fackföreningstanken.  I andra länder tvingar arbetarnas demonstrationer fram stopp för sänkta löner. I Sverige går Metall i spetsen för lönesänkningar. I andra länder stoppar arbetarna avskedanden. I Sverige röstar även facktopparna för aktieutdelningar istället för stopp för avskedanden. Hur har det blivit så här? Hur ska vi få ett fack som fungerar som arbetarnas organisation? Jag tror inte att det räcker att sparka Wanja och de andra facktopparna och tvinga de att betala tillbaka de pengar de snott. Det kommer nya Wanjor. En åtgärd är att leva som man lär. I mitt parti har alla, inklusive vår partiordförande, samma lön som en  genomsnittlig Kommunal-medlem. Men det är ju också så att man lär som man lever. Med större löner än medlemmarnas är det svårt att sätta sig in i hur det är att leva på en vanlig lön. I lördags på stan menade en tidigare klubbordförande här i stan att det började gå åt helvete med facket när MBL-lagstiftningen kom 1976. Plötsligt fanns inte de fackliga på fabriken längre. Det var möten och resor, konferenser och middagar med företagsledningen. Våra förtroendevalda ska väl först och främst finnas på sin arbetsplats?

 Kopplingen mellan LO och socialdemokraterna måste bort. Våra företrädare ska inte ha dubbla lojaliteter. Wanja sitter med i socialdemokraternas ledning och ska tala på Första maj. Vad i herrans namn ska människan tala om? Om rättvisa? Genom bonusavtal för direktörer. Om solidaritet? Med dem som redan har. Om jämlikhet? Genom specialvillkor för fackföreningsfunktionärer.

På 1 maj ska arbetarnas krav föras fram. I väntan på att arbetarfackföreningar arrangerar egna 1 maj-demonstationer ordnar kommunisterna, vänstern och syndikalisterna gemensam demonstration här i Kristianstad på Första maj. Då hörs det: Wallenberg och Wanja – hand i hand –  bonusarna regnar över vissa i vårat land, men också: 6 timmars jobb för 8 timmars lön –  sopar bort arbetslöshetskön och Rädda jobben – inte finanshajarna.

Ulf Johansson

Kommunistiska Partiet, Kristianstad

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: