Stoppa tennismatchen

På lördag spelar Israels landslag i Malmö. Samma Israel som 4 januari i Gaza utsatte Sabah Salima Abu Halima för följande:

          Hela familjer var hemma och skulle äta lunch när en granat slog ned i vardagsrummet där två av mina barn befann sig. Allt började brinna och jag hörde barnen skrika ”eld, eld”. Min mans huvud hade slitits av. Sedan exploderade en ny granat framför mitt ansikte och brände upp min lilla dotter som jag höll i famnen för att amma. När jag torkat ögonen såg jag att hela min kropp brann.

En brorson och två andra män försökte dra henne ut från huset. Två av dem sköts till döds från en israelisk stridsvagn utanför huset, den tredje fick tre kulor genom handen. Halima förlorade sin man och fyra av sina sex barn. Både hon och hennes två överlevande barn vårdas för svåra brännskador av den vita fosfor som granaterna innehöll. Fosforn fortsätter brinna ända in till skelettet och Halimas skador förvärras fortfarande efter tre veckor. (Dagens Nyheter090125)

Sjukhus, skolor bostäder och FN-byggnader har bombats med vit fosfor, vilket enligt Amnesty är en krigsförbrytelse.

Men har idrott med Israels krigsförbrytelser att göra?

Den internationella fotbollsstadion i Gaza, Rafah Stadium, bombades och förstördes år 2006. IDF, den israeliska militären, sade i en kommentar att bombningen var medveten och skulle ses som en varning till befolkningen i Gaza.

Långsamt och mödosamt byggdes stadion upp igen, främst vare stöd från det internationella fotbollsförbundet. Motiveringen var att idrotten kan vara en förenande kraft i en annars så infekterad konflikt. Under terrrorbombningarna av Gaza under årets första veckor bombades Rafah Stadium till skrot igen.

Se bild:

http://fifpro.org/files/2009/460px/460px-rafah.jpg

 I Riksidrottsförbundets stadgar står det att Sverige inte ska ha idrottsutbyte med en nation som diskriminerar i idrottsligt sammanhang. I fallet Israel är det glasklart: precis som i fallet med apartheid-Sydafrika bör Sverige ta initiativ till en internationell idrottsbojkott av Israel. Det är glädjande att de israeliska representanterna får spela inför tomma läktare. Jag hoppas att det i Malmö på lördag blir många i den fredliga demonstationen för en total bojkott av Israel. En bojkott av Jaffa-apelsiner gör att Israel har mindre pengar till nya fosforgranater.  Till sist, här i Kristianstad samlade vi under de två demonstrationerna mot Israels massaker in 3400 kronor till barnen i Gaza. Pengarna har skickats till den icke-religiösa organisationen Hanans hjälp och undervisningsprogram för funktionshindrade barn i Gazas mellersta flyktingläger, postgiro 20986-6.

Ulf Johansson

Kommunistiska Partiet Kristianstad

20090304

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: