Lägg ner lucia-tävlingar


 

 

Luciaomröstningarna bidrar till utseendefixering   Kan man tävla i utseende? I så fall, vem bedömer vad som är idealet?

I Kristianstadsbladet är det nu helsidor med bilder på luciakandidater. Herrar på Lions uppmanar oss att rösta på de utvalda få.

Det påminner mig om hur vi pojkar i sjätte klass skulle rösta fram den flickan i klassen som skulle bli Lucia, och så gör man väl inte längre i skolan?

Vilka signaler sände dessa Luciaomröstningar till de tjejer som inte valdes? Kanske att man måste anpassa sitt utseende efter vad killarna tycker, man duger inte som man är.

Genom att Kristianstadsbladet upplåter tidningssidor gratis till sådant trams, sprider man aktivt uppfattningen att ett visst (av några män bedömt) utseende är den viktigaste egenskapen för en kvinna.

Och tjejer, som i sina egna ögon inte tillräckligt liknar det påhittande idealet, ska lära sig hur man ska se ut.

Man duger inte som man är utan smink och nya kläder, i värsta fall genom operationer eller självsvält ska kvinnorna lära sig att vara samhället/mannen till lags.

Nog är det väl dags att Kristianstadsbladets chefredaktör sätter stopp för nedvärderingen av kvinnor och tidningens understöd av smink- och klädindustrin? Eller ska vi kanske börja utse även företagsledare och chefredaktörer genom fototävlingar?

Ulf Johansson

Kommunistiska Partiet

Kristianstad

Fotnot: Traditionen med Lucia-skönhetstävlingar inleddes av Stockholms Dagblad 1927 under rasbiologins höjdpunkt. Denna tidning befolkades då av ett antal av Sveriges sedermera ledande nazister i Sveriges Nationella Förbund, SNF.

20051119

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: