Kommunismen – en bra tanke.

Kommunismen – en bra tanke.

Kommunism, att de vanliga människorna tillsammans styr samhället, ses av många som en fin tanke. ”Obegripligt” tycker Margareta Pålsson, moderat riksdagsledamot, i Kristianstadsbladet 14/4. För att utplåna dessa ”obegripliga” tankar har hennes högerregering dragit igång en statligt finansierad kampanj mot kommunismen. Kommunismens tanke är att var och en bidrar efter förmåga och att våra tillgångar fördelas efter behov. Finns det något samband mellan kampanjen och Sveriges utveckling?

I moderaternas Sverige tas 8 lärare bort på en invandrartät skola i Kristianstad och antalet hemtjänsttimmar minskar. 

I samma land går istället våra skattepengar till överklassnära tjänster som pigor och hundpassare.  Trots Margareta Pålssons valsnack om en bättre skola, vård och omsorg. Men det är klart, hon sa aldrig för vem……I det moderata ”arbetarpartiets” Sverige byggs det lyxvillor som aldrig förr, samtidigt som antalet hemlösa ökar.

Skandiadirektörer, som ger sig själva miljarder i bonus frikänns och en Nymölla-arbetare som får ut 300 kr för mycket får sparken. Moderat rättvisa?

Kommunismens tanke är att den som arbetar också ska bestämma över resultatet, en demokratisk fördelning. I högerns Sverige äger 1 (en) procent av svenskarna 75 procent av alla aktier. 1 (en) procent bestämmer alltså över hur vårt gemensamma arbetes resultat ska fördelas. Vad är odemokratiskt?

Men visst har mycket djävulskap skett i de oftast icke-industrialiserade länder, där man säger sig ha provat kommunismen.  Ofta på grund av fattigdom och krig. Men även orsakat av maktfullkomliga politiker som tystat oppositionen.

Med hårdare metoder än när Margareta Pålsson som Skånes länsstyrelseordförande avskedade internrevisorn Tommie Sjölin, utan att höra hans kritik.  Margaretas motiv: ”Det hade varit det samma som att uttrycka bristande förtroende för landshövdingen och länsöverdirektören.” *

Sådana ”rakryggade” politiker fanns det gott om i Östeuropa också. Kan man därmed döma ut Margareta Pålsson och hennes ideologi som odemokratisk?
Kan man döma ut en ideologi för vad som skett i dess namn?

Tycker Pålsson att man ska döma ut kristendomen för vad som skett i Kristus namn? Senast USA:s bombningar av Irak och tidigare: slavhandel, utplundring och utrotning av urinvånarna. Ska högern sätta igång en kampanj mot kristendomen också?

Eller vad som skett i kapitalismens namn?  I den fria marknadens namn krävde Världsbanken 1990 att Elfenbenskusten skulle avskaffa det fasta kakao-priset. Priserna på kakao sjönk, arbetarna avskedades och i deras ställe kom 250 000 barnslavar.  Dom hade alla ”den fria marknaden”, kapitalismen, att tacka för sitt nya liv.

För Margareta Pålsson är det ”dålig smak” att folk har tröjor med Che Guevaras bild. Han som kunde ha blivit en rik läkare, en god moderat, arbetade istället för att vårt gemensamma bästa ska styra världen, inte pengarna. Är det konstigt att folk hellre har Ches bild på tröjan än Margareta Pålssons? Om Margareta Pålsson vill se folk med ”dålig smak” är hon välkommen till 1 maj-demonstrationen vid Domus 11.30. Vi kommunister och övriga vänstern i Kristianstad tågar för den ”obegripliga” tanken på socialism och mot högerns gynnande av de rika.

Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet, Kristianstad 20080524

* http://sydsvenskan.se/skane/article246609.ece

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: