Tal vid Stoppa massakern i Gaza demonstration 20090117

Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet

Tal vid Stoppa massakern-demo 20090117

I attackerna mot Gaza använder Israel vitfosforbomber (napalm). Vit fosfor antänds vid kontakt med huden och fortsätter smälta köttet ner till benen i kroppen.

1,5 miljon människor håller på att dö på Gaza-remsan. En del av Israels politiker och militärer ska en gång för alla rensa landet från palestinier genom att skrämma iväg dom. Ska vi bara titta på?

 

Kristianstadsbladets chefredaktör skriver idag att han gärna skulle gå med i vår demonstration. Men han undrar om ett steg in i demonstrationsledet också är ett ställningstagande för Hamas raketattacker mot Gaza.

För egen del försvarar jag inte att oskyldiga israeliska medborgare skadas av Hamas raketer. Men jag förstår de desperata människorna i Gaza som efter många års liv i flyktingläger, efter att ha valt ”fel” regering, utsätts för blockad av västvärlden inklusive Sverige.

De primitiva raketerna är för Hamas och övriga motståndsgrupper en av få möjligheter att visa Israel att de inte accepterar att leva i det koncentrationsläger som Gaza förvandlats till.

 

Att vara neutral är att ställa sig på den starkes sida, Israel, som mest verkar vara en amerikansk bensinmacksvakt. Det är USA:s bomber som på 3 veckor dödat 300 barn. Det är USA:s lydstater Israel och Egypten som inte släpper fram mat och mediciner.

När judarna gjorde uppror och sköt mot sina fångvaktare i Warszawas getto, fick de inte heller någon hjälp av omvärlden.


Men skulle inte situationen för palestinierna förbättras om de stoppade raketbeskjutningen?

Det har redan prövats. Under den nyligen avslutade halvårs-långa vapenvilan mellan Hamasregeringen i Gaza och Israel sköt Hamas inte en enda raket. Israel bröt vapenvilan vid flera tillfällen. 49 palestinier uppges ha dödats. Till denna siffra ska läggas offren för Israels blockad av Gaza.

Att kriget inte handlar om raketer visar också Västbanken.

Där styr president Mahmoud Abbas och Fatah. De har valt förhandlingar och samarbete med ockupationsmakten, inte minst i kampen mot Hamas, och de har goda relationer med USA, EU och de västallierade arabstaterna. Det har inte hindrat Israel från att mörda, fängsla och trakassera Västbankens invånare, från att förstöra hus och jordbruksmarker, att bygga ut bosättningarna och förlänga den hatade Apartheidmuren.

Ett land vars existens bygger på folkfördrivning, rasism och ockupation, på förnekandet av palestiniernas rättigheter, kan inte överleva utan våld – och det oavsett om palestinierna skjuter raketer eller ej.

Vad kan vi här i Sverige göra?

Utrikesminister Carl Bildt konstaterar att Israel begår massiva folkrättsbrott i Gaza.

 Sveriges riksdag måste kräva att den israeliska ledningen ställs inför rätta för krigsbrott.

EU vill sluta en säkerhetspakt med Israel, med Carl Bildt som en av förhandlarna. En säkerhetspakt med ett krigsförbrytarland?

Sverige importerar vapen från Israel och ger därigenom stöd till den militärmakt som idag använder förbjudna vapen. Stoppa vapenimporten

Som medlem i EU har Sverige varit med om att ge Israel unionens mest  förmånliga handelsavtal.
Istället stoppa Jaffa-apelsiner och övrig import från Israel i väntan på ett fredsavtal.

Stoppa Davis Cupmatchen mot Israel i Malmö 6-8 mars! Sydnytt: Mikael Wiehe Stoppa matchen.

Droppen urholkar stenen:  Sydafrika.

Till sist: Denna konflikt handlar om ockupation eller inte ockupation.


Det finns en väg till fred. Om Israel drar sig tillbaka från allt ockuperat territorium, upplöser de OLAGLIGA  bosättningarna, river den lika OLAGLIGA muren och erkänner det palestinska folkets rättigheter; erkänner Palestinas rätt att existera som en fullvärdig stat.

Stoppa blockaden av Gaza.
• Bojkotta Israel!
• Leve Palestina
!

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: